Hae blogeistani ja verkkosivuistani

perjantai 16. syyskuuta 2011

Myös Windows 8 heittää Flashin ulos – osin

Viime vuonna Apple ja Adobe taistelivat suositun Flash-tekniikan käytöstä. Nyt Microsoft lisää vettä myllyyn kieltämällä Flashin käytön Windows 8:n Metro-käyttöliittymässä. Flashin käyttö jatkuu toisessa muodossa, mutta päätös vauhdittaa nettisivujen suurta sisältömuutosta.

Windows 8:ssa käytetään kahta erillistä käyttöliittymää. Perinteisen työpöydän rinnalle on luotu Metro-käyttöliittymä, joka muistussaa Windows Phone -älypuhelimia. Metro sopii erityisesti kosketusnäyttöisille Windows 8 -tableteille.

Microsoft selittää lisäosien kysymystä erillisessä blogiviestissä.
Syyt kuin Applen Steve Jobsilta

Internet Explorer -kehitysryhmän vetäjä Dean Hachamovitch toteaa, että Metro-käyttöliittymässä nettiselailu pitäytyy niin pitkälti netin standardeissa ja html5-tekniikassa kuin suinkin mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, ettei mitään plug-in-lisäosia sallita.

Lisäosista suosituin on Adoben Flash. Lukemattomat nettisivut käyttävät sitä esimerkeiksi peleissä tai multimedian ja videon esittämiseen.

Microsoftin syyt ovat samanlaisia kuin Applen Steve Jobsin viime vuonna esittämässä avoimessa kirjeessä (aiempi uutinen). Hachamovitch kirjoittaa, että lisäosien käytön estäminen parantaa akkukestoa, turvallisuutta, luotettavuutta ja yksityisyyttä. Flashia on syytetty näiden kaikkien asioiden heikentämisestä.
Microsoft: Flash ei ole välttämätön

Microsoft perustelee asiaa myös sillä, ettei Flashillle ole enää entisenlaista tarvetta. Yhtiö tutki 97 000 nettisivua eri puolilta maailmaa. Näistä 62 prosenttia käytti Flash-tekniikkaa.

Suuri osa näistä sivuista ei kuitenkaan välttämättä tarvinnut Flashia. Jos Flash-lisäosaa ei ollut käytössä, monet sivut siirtyivät esimerkiksi html5-tekniikoiden käyttämiseen. Lue koko uutinen täältä!