Hae blogeistani ja verkkosivuistani

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Vakava OS X Lion -aukko päästää käyttäjiä sisään ilman salasanaa

Applen uusimmassa OS X Lion -käyttöjärjestelmässä (OS X 10) on paljastunut toistaiseksi korjaamaton haavoittuvuus, jonka kautta voi päästä kirjautumaan ldap-hakemistopalvelua käyttävään palvelimeen tai työasemaan ilman salasanaa.

Apple ei ole vielä julkaissut korjausta tietoturvaongelmaan. Sen voi rajoittaa poistamalla käytöstä ldap-hakemistoon perustuvan käyttäjien tunnistamisen sekä käyttämällä paikallisia tunnuksia siihen asti, kunnes tietoturva-aukko on korjattu.

OS X Lionille on julkaistu jo 10.7.1-päivitys, mutta se ei tämän hetken tietojen mukaan korjaa turva-aukkoa. Lue lisää Tietokone.fi sivustolta!

Oikeinkirjoitusohjeita news- ja web-kirjoittajille

Tällä sivulla ei ole mitään syvällisiä ohjeita - ei pilkkusääntöjä tai tyyliohjeita. Luonnollisesti en myöskään puutu kirjoitus-, siis lyöntivirheisiin, niitä tulee kaikille ja jokainen huolehtikoon siltä osin korjausluvustaan itse. Täältä löydät ainoastaan tyypillisiä news-kirjoituksissa ja web-sivuilla esiintyviä sanojen ja ilmausten oikeinkirjoitusvirheitä.

Lisäksi sivulla on yleisten lyhenteiden taulukko sekä linkkejä aihetta käsitteleville sivuille. Erillisenä sivuna on nyt myös News-lyhenteiden luettelo.

Tämän sivun ohjeet ovat tietenkin soveltuvia vain, jos sinulla on pyrkimys kirjoittaa hyvää yleiskieltä. Jos tarkoituksesi on kirjoittaa murteella tai tyylitellä, niin tee sekin sitten hallitusti. Jos taas viis veisaat oikeinkirjoituksesta, olet selvästikin väärässä paikassa. News-ryhmissä esiintyy silloin tällöin henkilöitä, jotka jonkinlaisen ilmaisuvapaudeksi puetun narsismin vallassa tahallisesti käyttävät korostettua puhekielisyyttä ja esiteinikirjepalstoilta tutuksi tullutta x-kirjaimilla maustettua kieltä. He tekevät tuolla tyylillään eniten vahinkoa itselleen, koska aikuisempaan henkiseen ikään kasvaneet keskustelijat ohittavat heidän kirjoituksensa niitä lukematta ja näin nuo vielä alamittaiset kirjoittajat karkottavat monta potentiaalista avun antajaa. Onneksi nuoruus on tauti, jonka aika parantaa.

Haluan myös huomauttaa, että vaikka jotkin väärinkirjoitukset näyttävät suorastaan uskomattomilta, olen ne poiminut verkosta ja vielä yrittänyt arvioida, ettei kyseessä ole vain satunnainen lyöntivirhe. Nyttemmin olen poiminut mukaan myös virheitä television suomennoksista, jotka tuntuvat huonontuvan laadultaan. Lue lisää http://www.nic.fi/~rsuonio/oikeinkirjoitus/ verkkosivustolta.